Jak skasować permanentnie historię wyszukiwania w Google?

2016-12-14
Jak skasować permanentnie historię wyszukiwania w Google?

Jak skasować permanentnie historię wyszukiwania w Google?

W dzisiejszych czasach, google prawdopodobnie wie o nas więcej niż jakikolwiek członek rodziny czy przyjaciel? Czy to źle? Tego nie wiemy, ale to z pewnoscią delikatnie niepokojące… Jeśli chcecie odebrać wujkowi Google wiedzę, którą o Was gromadził - pokazujemy jak to zrobić!

Jakość kosztem prywatności

Zanim jednak klikniecie magiczny przycisk “kasuj”, musimy pokazać Wam, jakie będą konsekwencje. Odstawiając wszystkie teorie spiskowe na bok, Google zbiera o nas dane po to, aby jak najlepiej dostosować treści, które nam pokazuje do naszych indywidualnych preferencji. Innymi słowy - im więcej Google o nas wie, tym lepiej i skuteczniej serwuje nam treści. Zanim więc zrobicie coś, czego nie da się odwrócić, musicie odpowiedzieć sobie na pytanie - prywatność czy wygoda?

Co wie o nas Google?

Aby się przekonać, musicie zajrzeć tutaj i zalogować się na swoje konto Google. Generalnie gigant zbiera o nas sporo informacji, między innymi:
  • historia wyszukiwarki i aplikacji,
  • Informacja o naszych urządzeniach
  • Historia lokalizacji
  • Historia oglądania filmów na YouTube
  • Historia wyszukiwania z YouTube
Podsumowując… informacji o nas jest całkiem sporo. Zachęcamy do podpatrzenia na przykład, gdzie byliśmy konkretnego dnia - to ciekawe doświadczenie…

 

Deaktywuj i się zastanów!

Zanim pokażemy jak usunąc dane bezpowrotnie, chcemy pokazać Wam, jak będzie wyglądało korzystanie z internetu bez wykorzystywania Waszych danych. Możecie więc dezaktywować historię Googlę w ten sposób:
  • przejdź do historii wyszukiwania (moja aktywność) pod tym linkiem. https://myactivity.google.com/myactivity
  • kliknij zarządzanie aktywnością
  • przy każdym rodzaju aktywności przesuń suwak w tryb OFF
Ot, cała filozofia. Jeśli jednak chcecie permanentnie pozbyć się informacji, które Google o Was posiada, poniżej przedstawiamy najszybsza drogę aby to zrobić.




Usuń i zapomnij

  • przejdź do historii wyszukiwania (Moja Aktywność) pod tym linkiem:https://myactivity.google.com/myactivity
  • kliknij “usuń aktywności według”
  • Z daty wybierz “cały okres”
  • Z zakresu wybierz “wszystkie usługi”
  • Potwierdź swój wybór


Gratulujemy! Jesteś teraz (internetowo) wolnym człowiekiem!
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel